söndag 13 september 2009

Ledleys önskelista till P&L 2010

Som bekant så tog Montana för ett tag sedan det goda initiativet att göra er uppmärksamma på att man inför nästa sommars Peace & Love kan skicka in sin egen lista på artister som man gärna hade sätt på festivalen. I samma veva så presenterade han även sin egen lista. Och det var en bra lista Montana hade lyckats snickra ihop framför tangentbordet. Lite indie, lite svensk pop, lite utländsk pop, lite ruffigare grejer och sist men inte minst lite electro. Det är just det som man får utgå ifrån när man sätter ihop en sådan här lista. Man kan inte välja dom för en själv 10 bästa artisterna i världen. Det gäller att hitta en fin mix av olika genrer och också av olika storlek på bokningarna. Listan måste helt enkelt vara realistisk. Den skulle till exempel kunna se ut på följande vis.

1. Ane Brun - underbar sing & songwriter med ett gitarrspel och en röst lika känslig som Marcus Birros ego. Jag tänker mig en akustisk eftermiddagsspelning i solen. Skulle kunna bli alldeles lysande.
2. The Courteeners - rör sig i samma musikaliska sfär som storheter som The Coral och Babyshambles. Smarta texter, uppstudsiga indiegitarrer och en rättfram attityd. Har fått sitt genombrott i England, totalt ignorerade i Sverige.
3. La Roux - har släppt ett av årets absolut främsta popalbum i och med sin självbetitlade debutskiva. Snygga electro-låtar framförda av en tjej bärandes på en ofattbart cool frisyr.
4. Joel Alme - ni som har följt den här bloggen något så där regelbundet har vid det här laget förstått att både Montana och jag är stora fans av Joel Alme. Till nästa sommar ska han också ha hunnit släppa sitt andra album. Något som förhoppningsvis får konsekvensen att fler människor får upp ögonen för honom. Borde ju också i och med sitt skivsläpp vara benägen att åka ut på turné för att marknadsföra sin nyautgivna musik.
5. Titus Andronicus - stentufft punkband från legendariska musikstaden New Jersey. Använder sin musik som en kanal för att på ett kretivt sätt få ur all den frustration dom går och bär på.
6. Snook - jag var ju tvungen att ta med ett hiphop-band..Nej, skämt å sido, grabbarna i Snook har gjort en uppsjö av bra låtar och det hade vart riktigt roligt att se dom live.
7. Håkan Hellström - är för Göteborg vad Beatles är för Liverpool. Har dessutom de senaste åren blivit något av ett årligt återkommande inslag på P&L. Finner inte någon som helst anledning att bryta den trenden då Håkan dessutom är en av Sveriges absoluta främsta artister live. Kanske till och med den främsta.
8. Samuraj Citites - dessa två herrars andra skiva, mixed up record collection, är en samling helt fantastiskt vackra låtar. Alternativ rock med electroinfluenser när den är som allra bäst. En stor tumme ner till alla de medier som låtit Samuraj Cities susa förbi utan att man har ägnat dom ens en spaltcentimeters uppmärksamhet. Släpp sargen för fan!
9. The Bear Quartet - alla har vi våra luckor att fylla. För en vecka sedan visste jag överhuvudtaget inte att ett band som The bear quartet existerade. Nu, tack vare släppet av deras 14:e (!) album (89) , vet jag det. Och jag gillar det skarpt. Det är inte alls omöjligt att jag i dessa Norrlandssnubbar har hittat ett nytt favoritband.
10. Bat For Lashes - räkna med en teatralisk och dramatisk show när den den begåvade Natasha Khan entrar scenen. Alldeles lysande är vad hon är.



/Ledley

2 kommentarer: