tisdag 15 december 2009

Political world


Hört talas om Rubin "Hurricane" Carter? Under 19 år satt Carter, som är född och uppvuxen i New Jersey, oskyldigt dömd för ett trippelmord som begicks på en restaurang i dennes hemstad Peterson.

Gansgtern Carter intresserade sig för och lärde sig att utöva boxning under en fyra år lång fängelsevistelse som han satt av efter att ha blivit dömd för grovt rån och misshandel. Vid frigivningen år 1961 inledde han direkt en proffesionell karriär som boxare. Carter var en slugger, en vildsint än i ringen. "Hurricane" fick bli smeknamnet. Den 14:e december 1964 slogs Carter om världsmästartiteln i mellanvikt och förlorade. Men det var inte för den prestationen han skulle bli ihågkommen.

Trippelmordet på en restaurang i Paterson ägde rum 1966, och trots att ett ögonvittne pekade ut Carter som icke skyldig så dömdes han och hans påstådda medbrottling John Artis till livstids fängelse. Inte förrän 1985, efter 19 år bakom galler, frigavs Carter. Detta efter en överklagan i federal domstol, där Carters advokater hade påstått att polisen i Paterson gått ihop i en rasistisk sammansvärjning.

Och om Carters livsöde skrev fenomenet Bob Dylan en politisk historia. Från 1976: fantastiska Hurricane.




/Ledley

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar