söndag 20 december 2009

2009 års bästa album


Det har varit ett underbart musikår i år. Jag har upptäckt en hel massa musikaliska förmågor. Andra har släppt ytterliggare ett fantastiskt album. Artister som förstärker de bra känslorna, de fina stunderna. Artister som hjälper en upp på fötter igen när man har det tyngre. Tack ska ni ha.

2009 kommer framförallt att minnas som året då Michael Jackson gick bort. Man kunde ju önska sig att efterspelet kunde hanterats med lite mer värdighet. Varför skulle hans dotter gråtandes pressa fram ett par ord om saknaden av sin pappa på en minnescermoni inför tusentals åskådare och miljontals tv-tittare? För att det blir bra tv? En cirkus om en människas död. Känns ju inte sådär jättehumant.

Det har också varit ett bra konsertår. Patrick Wolf i Slottskogen var magiskt. Att få se Arctic Monkeys för första gången live var en upplevelse. Pratstunden med Joel Alme efter dennes konsert på Kajskjul 8 var trevlig. Moneybrotherkvällen på Trädgårn var härlig. När vi såg Skansros och Samuraj Cities på Bengans. Sås berg och dalbane-dag där han först var knäckt över Aston Villas premiärförlust och sedan var uppe på plus minus noll efter att ha sätt favoritbandet Florence Valentin senare på dagen..

Montana och jag startade en blogg som handlar om musik. Bara en sådan sak.

2009 var ett musikaliskt kanonår. Här är de i min mening 10 bästa skivsläppen under året som snart passerat.


1. Peter Doherty - Grace Wastelands

Libertines, Babyshambles och nu soloplattan Grace Wastelands. Peter (Pete blev till Peter inför det här skivsläppet) är ett musikaliskt underbarn, och har man inte kommit till den insikten ännu så bör man underkännas i alla världens IQ-tester per automatik. Med en begåvning större än alla idoler och melodifestivalsmänniskor sammanlagda dito snickrade han i inledningen av 2009 ihop en samling vardagsromantiska visor som är så fina, så himla fina. En legend.

2. Conor Oberst & Mystic Valley Band - Outer South

3. Samuraj Cities - Mixed Up Record Collection.

4. La Roux - La Roux


5. The XX - XX

6. Jeffrey Lewis & The Junkyard - 'Em Are I

7. The Courteeners - St. Jude

8. Local Natives - Gorilla Manor

9. Arctic Monkeys - Humbug

10. Little Dragon - Machine Dreams

Vi var och nosade på en listplacering men föll bort i den rakbladsvassa konkurrensen:

Firekites/The Bowery, Girls/Album, Dundertåget/Skaffa ny frisyr, Patrick Wolf/The Bachelor, JJ/JJ No. 2, Gossip/Music For Men, Skansros/Skansros.





/Ledley

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar